Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kost

Kost i Børnehuset

I køkkenet på Østerfælled Børnehus tilbereder vi ernæringsrigtig, velsmagende mad til til vores 110 børn.

Vi søger at variere retterne, så børnene får forskellige smagsoplevelser hver dag.

Vi går ikke på kompromis med smag og konsistens, og søger at give børnene mulighed for at lære alle krydderier at kende.

Vi er pr. 31.12.2015 min. 90% økologiske, idet vi følger Københavns kommunes målsætninger.

Således giver vi børnene den bedste mulighed for et sundt, naturligt kostindtag, mens de er hos os i Østerfælled Børnehus.

Vi følger de nordiske næringsstofanbefalinger.

Vi har en klar holdning til maden: Den skal være sund, være af god kvalitet, se indbydende ud og afspejle børnenes glæde over forskellige retter. Derfor laver vi løbende research på stuerne.

Vi lytter til børnenes ønsker og følger op på tilbagemeldinger. Vi snakker med vore kolleger på stuerne om deres refleksioner over måltidet.

Børn skal smage maden flere gange, for at danne sig et indtryk af, om de kan lide det. Derfor serverer vi nye retter flere gange, med kort mellemrum. Sådan får børnene mulighed for, at lære nye smagsvarianter at kende. Og vi har erfaring med, at det er en god idé.

Her i børnehuset kan vi rigtig godt lide den klassiske danske mad, blandet med et østligt pift. Nogle af børnenes absolut favoritter er frikadeller, boller/kylling i karry, flæskesteg, stegt ris, fiskefrikadeller og tomatsuppe. Og selvfølgelig kødsauce/pasta og millionbøf/mos.

Vi laver menuplaner en måned forud, dog hænder det, vi forandrer planen ad hoc.

I menuplanen indgår fisk, kød, suppe, grøntsager og rugbrød hver uge.

Vi laver også gerne temauger i samarbejde med stuerne.

Vi finder inspiration, især hos børnene. Men vi tager også på kurser, til fødevaremesser og bruger hinanden i vores køkkennetværk.

Kost i Ellingehus

Vi laver sunde, økologiske, nærende og varierede måltider fra bunden, og gerne af lokale råvarer. Vi lægger vægt på at børnene udvikler deres smagsløg og at vi vækker deres nysgerrighed og interesse for råvarerne og de færdige måltider.

Der bages dagligt brød og vi lægger vægt på at bruge friske råvarer. Vi bruger overvejende fuldkorn og grove kornsorter til bagning, grød og pasta.

Vi tilbereder retter med både kød og fisk, vi laver vegetarretter, supper og grød.

Vi tilbereder maden på skæve og kreative måder, så børnene får mod på at prøve al slags mad.

Jeg lægger stor vægt på at præsentere råvarer og anrette de færdige retter hver dag, så børnene ved hvad de spiser. Ved måltiderne tænker jeg på, at børnene skal have en oplevelse ved det de ser, det de smager og det de dufter. Jeg tilrettelægger også strukturen i måltiderne så børnene får forskellige oplevelser; fra det sprøde og knasende til det bløde og runde. Børnene får også mulighed for at eksperimentere ved at tilsætte forskellige sjove former for tilbehør til deres retter, og dermed selv udfolde deres kreative sider og sammensætte forskellige smage.

Jeg glæder mig altid til at benytte vores bålsted til tilberedelse af mad i sommerhalvåret.

Mange hilsner, Sabrina, Ernæringsteknolog i Ellingehus

Dokumenter