Nye familier
Et godt og trygt forældresamarbejde har betydning for barnets trivsel, udvikling og læring
Her kan du læse om vores tanker for indkøringen af små og større børn. Nederst er der en liste med gode retningslinjer for hverdagen.
Vi tager udgangspunkt i to perspektiver når vi tager imod nye familier
1. Det individuelle hensyn til barnet og familien.
2. De pædagogiske metoder, valgt ud fra nyeste forskningsmæssige viden, fælles erfaring og husets rammer.
Mål for indkøringen
At opbygge en sund tilknytning til vuggestuens personale, baseret på en anerkendende og fagligt funderet omsorgsfuldhed.
Kendskab til familien og barnets start på livet.
Indkøring i vuggestuen og børnehavebørn fra andre institutioner
Et trygt og lærerigt institutionsliv starter med en veltilrettelagt indkøring. I Østerfælled Børnehus har personalet i fællesskab udarbejdet en indkøringspolitik, for at sikre størst mulig trivsel hos barnet og familien. At starte i institution er en milepæl og en stor forandring for det lille barn, ligesom det kan være for den øvrige familie. Derfor ser vi samarbejdet med jer forældre, som afgørende for en god start for alle.
Når I starter i institutionen, har vi valgt en primær voksen som tager imod jer. De andre voksne, tager ansvar for at lære barnet at kende hurtigst muligt.
Den første dag i vuggestuen er et besøg, hvor forældre og barn kommer og går sammen. Dagenes indhold og længde de første 14 dage, afstemmes løbende i forhold til jeres barns tryghed og trivsel. Det er vigtigt, at barnet først bliver tryg ved at lære afdelingen, stuen, gangen, og huset at kende i roligt tempo og derefter bevæge sig udad, efterhånden som modet vokser. Vi vurderer, hvornår barnet er klar til at møde de ydre rammer. Så vidt det kan planlægges, inddrager vi stuens øvrige børn i indkøringen.
Det lille barn skaber tilknytning til de voksne, som formår at skabe en sikker base, hvorfra fælles oplevelser kan udspringe. Altså en vekselvirkning mellem tryghed og oplevelser. At yde omsorg for et barn er en opgave, hvor vi som voksne hele tiden afvejer og handler derefter og respektere barnets grænser.
Det er til enhver tid det pædagogiske personale, som bærer ansvaret for at udvælge og yde den nødvendige omsorg for barnet, i tæt samarbejde med jer forældre, og dermed sikre det bedste udgangspunkt for en vellykket start på institutionslivet og den dannelse det fører med sig.
Sørg for at I har god tid de første 2 uger. Vi siger som tommelfingerregel, at en indkøring varer 14 dage. Det er en god ide at planlægge korte dage for barnet den første måneds tid. Det kan også være nyttigt, at have lidt feriedage parat til de første sygedage, som de fleste nye vuggestuebørn løber ind i før eller siden.
Det er ikke usædvanligt at børn får urolige nætter eller længes særligt efter den ene forælder, efter de starter i vuggestue. Det er en stor omvæltning at slippe hjemmets tryghed og blive vuggestuebarn. Jeres barn arbejder hårdt med at bearbejde de nye indtryk, og kan have ekstra brug for at vide, at mor og far er der til hver en tid.
Skab ro omkring indkøringen. Der er så meget nyt for jeres barn at forholde sig til, at der i det første stykke tid ikke vil være meget overskud til andre aktiviteter, end det dagligdagen normalt byder på.
Når indkøringen gradvist bliver til hverdag, er det vigtigt at I indfører gode forudsigelige rutiner. Hvis det normalt tager dig fem minutter at aflevere, vil det skabe forvirring for dit barn, hvis du pludselig bliver i halve timer. Skab så vidt muligt en aflevering, som er nogenlunde den samme hver dag. Det er godt fra starten at vænne barnet til, at afleveringen ikke bliver for lang.
Såvel, som i indkøringen og efterfølgende, gør vi alt for at drage omsorg og passer godt på alle børn.
Indkøring i børnehaven
Alt efter om barnet kommer fra husets vuggestue eller et andet pasningstilbud, vil der være forskel på indkøringen.
Hvis I kommer fra husets vuggestue vil barnet være bekendt med rutiner og rammer i børnehaven. Vi arbejder med et planlagt overgangsarbejde, så barnet løbende har mødt både børn og voksne fra børnehaven, hvilket gør overgangen lettere. Dog betragter vi det som en indkøring, hvilket betyder, at I skal afsætte tid til både at være i børnehaven den første dag, og at give barnet kortere dage i den første periode.
Indkøring i Ellingehus er i udgangspunktet, at en forælder tager med bussen i 3 dage. Læs mere om hverdagen i Ellingehus under ”Afdelingerne”
Børnene kan i starten være ekstra trætte og kan reagere følelsesmæssigt på de mange nye indtryk. Det vil være mulighed for at barnet kan sove til middag, som de plejer. Hvis barnet kommer fra et andet pasningstilbud, vil indkøringen læne sig op ad en vuggestueindkøring, dog med den opmærksomhed, at barnet har været passet ude før. Forældrene skal sætte tid af til indkøringen og der samarbejdes omkring, hvad barnet har behov for.
Vigtig viden
· For-samtale: Når jeres barn har fået plads i Børnehuset indkaldes forældre til en, for-samtale på ca. 30 min med en pædagog og jer forældre, hvor vigtig information om barnet/familien udveksles. I Ellingehus holdes denne samtale en af de første 3 dage.
· Aula og kommunikation: Hvis I ikke allerede har oprettet jer i Aula bedes I medbringe NEM-ID, og vi vil hjælpe med oprettelsen. Vi vægter gensidig tryghed i kommunikation omkring jeres barn. Aula må ikke afløse den daglige kommunikation. Vores kendskab til barnet og jeres families liv, har betydning for vores samarbejde omkring jeres barns trivsel, og kobling mellem hjem og institutionen. Skriv i Aula i tjekind, hvis jeres barn hentes af en anden end jer selv.
· Faste samtaler: Evalueringssamtale efter ca. 3 mdr., derefter trivselssamtaler hvis nødvendigt. Den sidste officielle samtale er 5 årssamtalen.
· Trivselssamtaler: Der vil altid være mulighed for samtale efter behov. Hvis der har været foretaget en sprogvurdering fremlægges den ved møderne, ligesom I altid vil blive inddraget, ved bekymringer omkring jeres barns udvikling og trivsel. Ved sådanne bekymringer vil I oftest blive indkaldt til en ekstra samtale, og lederen vil ind imellem deltage til sådanne bekymringssamtaler, hvis det vurderes nødvendigt.
· Sygdom skal meldes ind i Aula. Vi har en forventning om, at barnet kan indgå i en normal institutionsdag når det er tilbage efter sygdom. Vi henstiller til, at der vaskes hænder med jeres barn både når I kommer og når I går hjem.
· Ferie: Vi anbefaler, at børn holder ferie og fri ligesom voksne, da et institutionsliv kan sidestilles med voksnes arbejdsliv. Børn har også brug for at restituerer sig ved f.eks. 3 ugers sammenhængende sommerferie.
Ferie og fri meldes ligeledes ind i Aula. Det er vigtigt at I melder tilbage når der lægges ferieperioder ud. Det har stor betydning for organisering af medarbejdernes arbejdstid og dermed hvilke rammer vi kan skabe i ferieperioderne. Det er vigtigt, at så mange medarbejdere som muligt, også holder deres ferie i højsæson ferieperioder (lukkeuger 28-29-30).
· Lukkedage: Institutionen har 7 lukkedage på et år. I kan holde jer orienteret i Aula. Der bliver sendt kalender i Aula vedr. lukkedage.
· Navn i tøj og sko og det er jeres ansvar som forældre, at garderoben er ryddet op hver dag. Skiftetøj skal opdateres jævnligt. Det er vigtigt for barnet, at der er styr på det praktiske omkring hverdagen. Tænk i praktisk tøj, som børnene kan bevæge sig i. Endvidere skal barnets garderobe indeholde nødvendigt tøj til årstiderne og dagens vejr, da de fleste børn kommer ud dagligt.
· Når du afleverer barnet, giv da altid pædagogerne tydeligt tegn til at du er klar til at gå, så vi sikrer, at afskeden bliver så god som muligt. Hvis dit barn græder, når du går ud af døren, så undlad at vende tilbage. Vi ved det kan virke næsten ubærligt at gå fra et grædende barn, men det vil forvirre dit barn, som er ved at lære hvad det vil sige at blive afleveret, hvis du pludselig står der igen. Vi kan finde på, at sende et billede eller en besked, når der bliver ro på. Du er altid velkommen til at ringe eller sende en sms, så svarer personalet så snart der bliver tid.